ORDBÆLT Litteraturfestival
KulturØen den 29.-30. august
ORDBÆLT er en litteraturfestival, der krydser grænser, bælt og broer - og som forbinder. En festival, der afholdes langs LILLEBÆLT i forbindelse med Klimafolkemødet i Middelfart.
Med ORDBÆLT vil vi i Middelfart Kultur & Bibliotek udforske nye formidlingsformer og udvikle litterære arrangementer, der udfordrer og inspirerer. Kan litteraturen bidrage til en grønnere fremtid? Kan ord skabe handling? Det vil vi, sammen med forfatterne - og dig som deltager, blive klogere på.
Formålet med festivalen er – i forlængelse af Klimafolkemødet – at præsentere litteraturen som et bud på en alternativ erkendelsesform, der åbner klimadebatten op og gør samtalen om litteratur og natur til et aktivt rum for handling og fællesskab.
Det er festivalens vision at forbinde litterære stemmer, der ellers ikke ville tale sammen, og gøre os klogere på fiktioner og fortællinger, der udfordrer os og sætter spørgsmål ved menneskets plads i verden, så vi sammen kan forundres over vores forbundethed med naturen og hinanden.
Det gamle navn for Middelfart er Melfar, som betyder ”farvandet man rejser mellem” eller ”den mellemste overfart”. Vi ønsker at sætte fokus på litteratur, der forbinder og krydser grænser: Hvordan er vi forbundet i TID – og har vi brug for et nyt tidsperspektiv? Hvordan forbinder ORD os med hinanden og verden? Hvordan er vi forbundet - og afgrænset – af VAND?
Med ORDBÆLT har vi forsøgt at skabe en hyggelig og maritim litteraturfestival under åben himmel, hvor fællesskabet og rejsen mellem forskellige horisonter er i centrum.
Vi samtaler, sejler og vandrer. Læser økopoesi og stimler sammen til fællessang.
Som deltager kan du glæde dig til samtaler og debatter med forfattere og forlæggere. Og der vil være litterære opdagelsesrejser, hvor vi sammen skal undersøge litteraturen i naturen med sejlende oplæsninger, litterær vandring og -brobestigning samt poetiske naturmeditationer krydret med koncerter og klimavenlig mad på folkemødets scener.
Det bliver hyggeligt og uformelt, og måske lidt vildt: Så på med vandrestøvler og sømandssweater!
Du finder os på KulturØ-pladsen og på Klimafolkemødets TURKISE scene.
ORDBÆLT Litteraturfestival er støttet af Statens Kunstfond.
Torsdag 29/8
KULTURØ-PLADSEN
kl. 10-17: Havdigte
Sæt ord på havet og fremtiden, og lad digtet blive en del af bibliotekernes poesi-fisk.
Del hvad du har på hjertet. Frygt for fremtiden? Motivation til at ændre vaner og sejle nye veje? Eller noget helt tredje? Skriv et havdigt, en kommentar eller en opfordring, mens du kigger udover Lillebælt.
kl. 10-12: KlimalitteraTUR & brobestigning
Gå med langs Lillebælt med litteraturformidler Simon Lund Petersen og få ny inspiration til at læse landskabet og blik for naturens – og havets - poetiske sprog.
Klimakrisen kalder på nye ord og alternative fortællinger, som kan udfordre vores verdensbillede og slå GPS’en ud af kurs. Når vi vandrer, forbinder vi punkter på kortet og opløser grænser. Undervejs standser vi op og lytter til litteraturen, der taler til stedet – og hvordan stedet svarer igen. Der vil være små øvelser og meditationer, som man kan tage med sig i rygsækken. Og så bestiger vi en bro!
Gåturen foregår i varieret terræn og er ikke for gangbesværede.
Vi mødes ved indgangen til KulturØen.
TURKIS SCENE
kl. 9-9.40: Havfruer og havhekse - Forfattertalk med Laura Helena Pimentel da Silva.
I foredraget 'Havfruer og havhekse' deler forfatter Laura Helena Pimentel da Silva sin livslange fascination for havets sagnomspundne skabninger. Hvem er de, og hvad kan vi mennesker gøre for at passe godt på havet. For de 8-12 årige.
kl. 12-13: Guidet fælleslæsning - I selskab med ’Den Bæredygtige Bogklub’
Guidet fælleslæsning er en metode til at opleve og tale om litteratur i fællesskab. På scenen er det bibliotekar Hanne Rønberg, fra Koldingbibliotekerne, der læser en tekst op og holder pauser undervejs. I pauserne debatterer og reflekterer deltagerne i bibliotekets Bæredygtige Bogklub over den højtlæste litteratur, og tilhørerne inddrages også undervejs.
Kom og oplev litteraturen og metoden. Du skal ikke have læst noget på forhånd, og det kræver ingen særlige forudsætninger at være med. Arrangeret af Den Bæredygtige Bogklub, Koldingbibliotekerne.
kl. 13.10-13.50: Forfattertalk – Jens Christian Grøndahl
Jens Christian Grøndahls seneste bog, essayet Synger for ravn og ræv, er et forsøg på en dialog med den unge generation og med kunsten. For hvor hans egen generation blev defineret af Murens fald og troen på den enkeltes frihed, er nutidens unge de første, der ikke forventer, at deres børns fremtid bliver bedre.
Med afsæt i kunst, myter, litteratur og samtaler med sine døtre reflekterer Jens Christian Grøndahl på vanlig velovervejet vis over vores forhold til den levende verden, til naturen. Kom og hør ham folde sine tanker ud i samtale med litteraturformidler Maria Guldager Rasmussen.
kl. 14-16: Litterær folkehøring - Giv naturen stemme
Prøv en miniudgave af en litterær folkehøring med forfatter Peder Frederik Jensen og Albertslund Bibliotek. Giv naturen en stemme, når vi lader eksperter og forfattere give nye bud på, hvordan vi kan forstå naturen og vores plads i verden.
Temaet er VAND, fortolket af forfatter Peder Frederik Jensen, der i teksten 'En spade er ikke bare en spade' skrevet til Albertslund Bibliotek, peger på nødvendigheden af håndens arbejde, når vandet kommer piblende, som det fx gjorde i flodbølgen i 1872 over Syddanmark - og som har inspireret forfatteren til at skrive romanen Rans vilje fra 2023. Peder Frederik Jensens oplæsning af teksten 'En spade er ikke bare en spade' suppleres af oplæg af en forsker på området. Arrangementet afsluttes med en workshop, hvor vi som publikum vender forfatterens tekst og forskerens oplæg.
Dette er en mindre udgave af en række arrangementer på Albertslund Bibliotek og Glostrup Bibliotek ifm. udviklingsprojektet De litterære folkehøringer. En del af litteraturfestivalen ORDBÆLT arrangeret af Albertslund Bibliotek i samarbejde med Middelfart Kultur & Bibliotek.
kl. 16-16.40: Forfattertalk - Peder Frederik Jensen og Rasmus Theisen
Mød forfatterne, Peder Frederik Jensen og Rasmus Theisen, der begge er nomineret til DR Romanprisen 2024. Peder Frederik Jensen for ”Rans vilje” og Rasmus Theisen for ”Molbohistorier”. Hør dem i en forfattertalk om at skabe fortællinger i klimakrisens tid; om stormflod og regn. Samtalen modereres af litteraturformidler Ditte Nesdam-Madsen.
En del af litteraturfestivalen ORDBÆLT arrangeret af Middelfart Kultur & Bibliotek i samarbejde med Albertslund Bibliotek.
kl. 17-18: Humle og havbroderier
Vær med, når vi runder dagen af på Turkis scene. Vi broderer på billeder fra gamle bøger med havet som motiv og drikker en fyraftensøl undervejs.
Medbring egen kop, eller køb en genbrugskop, som du kan tage med dig hjem.
Fredag 30/8
KULTURØ-PLADSEN
- kl. 10-10.30: Litteraturoplæsning
Hvad ville havene sige, hvis de talte? Lyt med når forfatter Siri Ranva Hjelm Jacobsen læser op af sit prosaværk, ”Havbrevene”, fra 2018, hvor de to søstre, Atlanterhavet (180 millioner år) og Middelhavet (5 millioner år) fører en brevkorrespondance fyldt med længsel og filosofiske tanker om klodens fortid og fremtid set fra dybet af tiden, hvor mennesket blot er en krusning på livets overflade.
Vi mødes ved Nyhavn 2 og går ud til vandet og lytter til oplæsningen.
Det er gratis at deltage.
kl. 10-17: Havdigte
Sæt ord på havet og fremtiden, og lad digtet blive en del af bibliotekernes poesi-fisk.
Del hvad du har på hjertet. Frygt for fremtiden? Motivation til at ændre vaner og sejle nye veje? Eller noget helt tredje? Skriv et havdigt, en kommentar eller en opfordring, mens du kigger udover Lillebælt.
TURKIS SCENE
kl. 9.00-9.40: Fiskepigen - Forfattertalk v. Søren Jessen
Mød forfatter Søren Jessen og hør om ’Fiskepigen’. En illustreret kortroman om klimakrisen og to søskende, som er alene i et hus på en bakketop, mens vandet stiger udenfor. For de 8-12-årige.
kl. 13-13.30: Forfattertalk - Josefine Klougart
Findes den vilde, uberørte natur stadig – eller er den allerede forsvundet? Hør forfatter, Josefine Klougarts, bud på et svar, når hun læser op fra sit essay Efter naturen, som undersøger menneskets forhold til naturen gennem litteratur og kunst.
Essayet var forlæg for Glyptotekets særudstilling, Efter naturen – Forfatter Josefine Klougart genlæser Glyptotekets malerier (12.10.2023-18.08.2024), som Klougart kuraterede, hvor dele af Klougarts essay gik i dialog med Glyptotekets landskabsmalerier.
14-14.40: Mød mikroforlagene – Litteratur i krisetider
Klimakrisen kræver nye fortællinger, og at vi ændrer vores praksisformer. Også i forlagsverdenen.
Hør tre mikroforlag, der tematisk arbejder med menneskets forhold til naturen – og som udgiver bøger, der forsøger at udfordre vores omverdensforståelse, fortælle om sig selv og præsentere deres bøger.
15-15.40: Forfattertalk – Theis Ørntoft
Er klimakampen tabt – og findes håbet måske netop i dén erkendelse?
Jordisk er en roman om hvordan vi med kapitalismen som verdensbillede gradvist har mistet jordforbindelsen. Gennem bogens fem dele følger vi tre generationer fra 1960erne til 2030erne – fra Søhøjlandet til Møn og fra Amerika til Månen - mens de kæmper med de svære, forpligtende relationer, som forbinder os på tværs af tid og rum.
Hør hvordan undergangsfornemmelser og fællesskab befrugter hinanden, når forfatter Theis Ørntoft i samtale med litteraturformidler Simon Lund Petersen fortæller om romanen og dens fremstilling af klimakrise, samfundsopløsning og menneskelivets - og universets - grundstof.
KONGEBROGÅRDEN
16-18: Brofortællinger og klimapoesi
ORDBÆLT og Bridgewalking ’On the Ground’
Med udsigt til begge broer fortæller en guide fra Bridgewalking om broernes betydning og sejlads på bæltet før og nu. Ved landpillerne – under de imponerende buer - hører I historier om broen, krydret med anekdoter fra brobyggerlivet. Kort og godt mange af de samme historier, som fortælles på turen oppe på broen – eller med andre ord: Bridgewalking on the Ground!
På turen møder I også ordkunstner og skuespiller Emil Nygård, som undervejs vil sørge for anekdoter og historiske facts, fuld af humor, fysik, rytme og rim. Det er ord over bæltet, med fart i feltet og måske liiidt under bæltestedet.
Turen starter og slutter ved Kongebrogaarden, Kongebrovej 63.
» Tilmelding på: https://www.place2book.com/da/sw2/sales/odqe5a2yx4