En dag om mentalt helbred

ARD Photography
ARD Photography

’Sindssyg God Søndag’ er en årligt tilbagevendende begivenhed, som foregår ved det gamle sindssygehospital i Teglgårdsparken i Middelfart - i år søndag den 18. august. 

Arrangementets formål er på forskellige måder at sætte spot på psykiske lidelser og derved nedbryde tabuet omkring dem. Det er et dagsarrangement, der varer fra kl. 11-16, og hvor der rundt omkring i Teglgårdsparken foregår en masse ting (foredrag, interviews, musik, teater og gøgl, kunst m.m.), der alle – på én eller anden måde - har med det mentale helbred at gøre.

Se bibliotekets litteraturprogram herunder: 

Litteratur-program

Icon Description

TELT 1: MUSIK OG KUNST

  • 15-15.40: Forfattertalk - Katinka Bjerregaard 

    Sanger og sangskriver Katinka Bjerregaard, som er frontfigur i Katinka Band og bl.a. har været med i det populære TV2-program Toppen af poppen, romandebuterede sidste år med bogen ’Klump – en kærlighedshistorie’.
     
    ’Klump’ er en velkomponeret roman om krop, kærlighed og identitet, om en barndom med mobning og en ungdom med ubegribeligheder, og du kan høre Katinka Bjerregaard fortælle om sit arbejde med bogen, når hun samtaler med litteraturformidler Maria Guldager Rasmussen ved årets sindssygt gode søndag. 

     

    Støttet af Sixtus Sinatur & Konference.

TELT 2: LITTERATUR

  • 11.15-11-55: Forfattertalk – Anna Juul

    ’Superskurk’ er en rå, bramfri, hjerteskærende og humoristisk roman skrevet inde fra en psykisk sygdom. Forfatter Anna Juul, som bl.a. er kendt fra DR-programmet Mit værk til Danmark, har været psykisk syg siden sine teenageår, men trods dét, at hun har ”fuld plade i psykiatrien”, som hun selv siger, formår hun med sikkert sprogligt overskud at dele sin sindssyge historie. For man kan faktisk godt grine, mens man er ulykkelig.

     

    Kom og hør Anna Juul, når hun i samtale med litteraturformidler Maria Guldager Rasmussen, fortæller om sin ’Superskurk’, sin sygdom og sit liv. 

     

  • 12-12.40: Forfattertalk – Kristian Ditlev Jensen

    Præst og forfatter Kristian Ditlev Jensen er ikke bange for at bruge sig selv og sit liv i sit forfatterskab. Hans selvbiografiske debut ’Det bliver sagt’ (2001) handler om, hvordan han som barn igennem en årrække blev seksuelt krænket af en pædofil vaneforbryder, og romanen ’Bar’ (2021) skildrer et alkoholmisbrug, som Kristian Ditlev Jensen også selv kender… indefra. 

     

    Til Sindssyg God Søndag fortæller han om sine bøger, om at leve med overgreb i bagagen og om misbrugets magt. 

     

  • 13-13.40: Forfattertalk – Kristian Ditlev Jensen & Anna Juul

    I DR-radioprogrammet ’Ditlev og dæmonerne’ undersøger præst og forfatter Kristian Ditlev Jensen hvorfor, det onde og dæmoniske findes udenfor og indeni os mennesker. Forfatter Anna Juul har været gæst i programmet, hvor hun åbent og ærligt fortalte om at være plaget af dæmoner og om livet på en psykiatrisk afdeling. 

     

    Til Sindssyg God Søndag vil Anna og Kristian tale om deres dæmoner, hvordan de kommer til udtryk, og om hvordan det er at stille sig offentligt frem og fortælle om dem. Samtalen modereres af litteraturformidler Maria Guldager Rasmussen. 

     

  • 14-14.40: Lån en levende bog 

    Lån en levende bog består af en gruppe frivillige ’En Af Os’-ambassadører, som hver repræsenterer en bog. Dette betyder, at man ved foredraget kan høre om mennesket fra bogen, og kan stille de spørgsmål, der måtte dukke op.

     

    Ideen og formålet bag dette koncept er at bygge et foredrag op i samspil med tilhørerne, hvor vi vil skabe et endnu større og bredere rum til dialog, da ambassadørernes personlige beretninger nu vil blive fortalt ud fra, hvad der bliver stillet af spørgsmål og søgt af viden omkring livet med psykisk sårbarhed. 

     

    Arrangereret af PsykInfo Region Syddanmark. 

  • 15-15.40: Forfattertalk - Sophie Gevind 

    Sidste år debuterede Sophie Gevind med en vanvittig velskrevet og voldsomt vedkommende roman, der bygger på hendes opvækst med et par forældre, som på hver deres måde led af psykiske sygdomme. 

     

    Bogen hedder ’Små sorte bogstaver’, og den skildrer en barndom, som på den ene side var tryg og fyldt med fantasifulde input – ikke mindst fra farens side – men som til tider også var ustabil og sær. Moren lå i perioder i sin seng i dagevis for nedrullede gardiner, og faren, som hovedpersonen Sofie lægger kraftig afstand til i sin ungdom, ender med at blive morder.

     

    Mød Sophie Gevind og hør hende fortælle om sin bog – og dermed om sig selv og sit liv med psykisk sygdom helt tæt på.